Zdrowe gotowanie rewolucją w medycynie

W Centrum Medycyny Kulinarnej Goldring na Uniwersytecie Tulane w Nowym Orleanie studenci i studentki uczą się, jak połączyć odżywianie z medycyną naukową, a inne uczelnie medyczne biorą przykład i naśladują ten pomysł

Jasleena Grewal,  8.02.2016

W Stanach Zjednoczonych wzrosła ilość zachorowań na choroby przewlekłe i niektóre nowotwory, a odpowiedzią na to może być zdrowe odżywianie.

„Zdrowe diety to zapobieganie chorobom i hospitalizacji, czyli mniejsze wydatki na opiekę zdrowotną”,  twierdzi Leah Starris, szefowa kuchni i dyrektorka Centrum Medycyny Kulinarnej Goldring na Uniwersytecie Tulane, gdzie studentki i studenci medycyny uczą się gotować, tak aby w przyszłości lepiej doradzać potencjalnym pacjentom. Nowe pokolenie lekarek ilekarzy już w trakcie nauki dąży do przekazania wiedzy na temat przygotowywania szybkich, łatwych oraz przede wszystkim zdrowych posiłków. W rezultacie pacjenci będą mogli cieszyć się lepszym zdrowiem.

Rozpoczęty w 2012 roku program nauki trafił w przełomowy moment. W 2010 roku leczenie chorób przewlekłych stanowiło 86% wydatków amerykańskiej służby zdrowia, natomiast 4 lata później walka z chorobami serca pochłonęła 315,4 miliardów dolarów, wliczając w to leczenie farmakologiczne i opiekę medyczną.

3231831408_8e3c19c82e_b
Bindaas Madhavi, Flickr, cc by-nc-nd 2.0

Pomimo, że ludzkość przez wieki wykorzystywała jedzenie jako lekarstwo, nie prowadzono programów edukacyjnych w podobnym kierunku. W Stanach Zjednoczonych w Centrum Goldring program kulinarny jest jedyny w swoim rodzaju.

Studentki i studenci uczęszczają na kurs składający się z 8 przedmiotów po 3 godziny każdy, zdobywając przy tym 24 godziny praktyki kulinarnej. Na 4 roku studiów mogą wybrać przedmioty, które skupiają się na różnych zainteresowaniach klinicznych, w tym celiakię (nietolerancja glutenu), nieswoiste zapalenie jelit, alergie, cukrzycę, a do tego mogą zdobyć wiedzę kulinarną potrzebną podczas leczenia chorób o podłożu neurologicznym oraz opieki nad ciężarnymi kobietami.

Ponadto studentki i studenci dają publiczne i darmowe lekcje gotowania, podczas których uczą technik zdrowego gotowania. Ponieważ kursy medycyny pozwalają zdobyć wiedzę na temat tego, jak najskuteczniej zalecić pacjentom i pacjentkom stosowanie zdrowych diet, Sarris uważa, że publiczne lekcje z lokalnymi społecznościami to kluczowy element kształcenia.

Szybko znika 600 wolnych miejsc dla przedstawicielek i przedstawicieli lokalnych społeczności na cotygodniowym kursie zdrowego gotowania, a lista oczekujących osób wynosi ponad 300. Zajęcia prowadzone są na poziomach od początkującego do zaawansowanego, każdy z nich zawiera od 8 do 12 lekcji realizowanych w przeciągu 2 lub 3 miesięcy.

„Zajęcia praktyczne zachęcają ludzi do rozmawiania o jedzeniu, a nie o składnikach pokarmowych. Jedzenie jest czymś, co nas łączy”, dodaje Sarris.

Rok temu Lori Neupert wzięła udział w otwartych lekcjach na poziomie początkującym i średnio zaawansowanym. Podobało jej się, że zajęcia opierają się na „przełamywaniu barier i pomaganiu ludziom, którzy nie wiedzą, jak zabrać za przygotowanie pożywnych posiłków […] i czerpać przyjemność z gotowania”, zauważa Neupert.

Neupert poczuła większą motywację, gdy nauczyła się siekać cebulę, ścierać imbir czy szybko smażyć rybę. „Kiedy przygotowujesz swój posiłek, kontrolujesz poziom cukru czy soli. Przetworzone jedzenie jest pełne tych składników”.

Na zajęciach otwartych dla społeczności jest też miejsce dla ludzi o niskich dochodach. Mają oni możliwość nauczyć się, jak zarządzać czasem, niewielkim budżetem na jedzenie, a jednocześnie cieszyć się zdrowymi posiłkami.

„Naszym celem jest, aby koszt przygotowania wszystkich przepisów wynosił maksymalnie 2,50 dolara za porcję. Jesteśmy w stanie trzymać się niskiego budżetu, ograniczając spożycie mięsa i przetworzonych produktów i zastępując je roślinami strączkowymi, zbożami oraz owocami i warzywami”, przekonuje Sarris.

Wspólnie ze studentkami i studentami medycyny Leah Sarris uczy o produktach takich jak cebula, słodkie ziemniaki, mrożone owoce i warzywa. Produkty te można przyrządzać na różne sposoby i mają one długi okres przydatności, więc oszczędzamy na częstych wycieczkach do supermarketu.

Dennis Ren, student 4 roku medycyny na Uniwersytecie Tulane, wyjaśnia, jak nauka gotowania wzmacnia społeczność, pacjentki i pacjentów, dostarczając im prostych i praktycznych rozwiązań. „Wiele osób ma niezdrowe diety, ponieważ nie potrafi gotować”.

Ren jest przekonany, że nabyta wiedza praktyczna pomoże mu podczas leczenia pacjentów.

„Jeśli miałbym pacjenta, który cierpiałby na niewydolność serca, przepisałbym mu leki, których potrzebuje. Spróbowałbym też obniżyć poziom soli w jego diecie. Rozumiem, że słone potrawy lepiej smakują, ale zachęciłbym go, by dla smaku używał soku z cytryny”.

Takie kompleksowe rozumienie opieki zdrowotnej może zmienić sposób jej kształt.

„Za pięć lat lekarka będzie mogła przepisać ci lekcje gotowania, które będą refundowane”, mówi Sarris.

Około 20 szkół medycznych przejęło program Uniwersytetu Tulane, a wśród nich Uniwersytet Kalifornijski, Uniwersytet Illinois i Szkoła Medyczna Pritzkera w Chicago we współpracy ze Szkołą Sztuki Kulinarnej Kendall College.

W ubiegłym roku Renee Zonka, nauczycielka gotowania i dziekanka w Kendall College prowadziła program medycyny kulinarnej. Zonka przewiduje pozytywny wpływ na rodzinę i kulturę: „Lekarki, lekarze oraz osoby korzystające z ich usług mogą spróbować czegoś nowego, mogą jeść i gotować zdrowiej, co będzie korzystne dla nich samych jak i ich rodzin zgodnie z ich stylem życia i zwyczajami”.

Dietetyka coraz bardziej staje się rodzajem medycyny prewencyjnej. Poprzez gotowanie zdrowych posiłków, pacjenci i pacjentki mogą skuteczniej zwalczać choroby – jednocześnie czerpiąc przyjemność z gotowania.

Tekst pochodzi ze strony Yes! Magazine.

Przełożyła Małgorzata Bondarczuk

Tłumaczenie na licencji: Licencja Creative Commons

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s